Românii ar putea plăti până la 1.500 lei pentru a fi în grija unui anumit medic. Cât va costa o consultație de la anul

Românii ar putea plăti până la 1.500 lei pentru a fi în grija unui anumit medic. Cât va costa o consultație de la anul
Publicat: 29/05/2013, 08:20
Actualizat: 20/05/2015, 21:34

O consultație la medic ar putea costa până la 150 de lei, iar pentru internare românii ar putea scoate din buzunar până la 1.500 de lei, dacă vor să fie în grija unui anumit medic. Asta prevede unul dintre proiectele Ministerului Sănătății, privind sistemul de salarizare.

Mai multe echipe de specialiști lucrează la o inițiativă legislativă privind implementarea proiectului-pilot pentru salarizarea medicilor și asistenților medicali din unitățile sanitare publice cu paturi.

Potrivit unuia dintre proiectele de act normativ în lucru, venitul medicului din spital se compune dintr-o parte fixă, una variabilă, sporurile pentru condițiile de muncă și veniturile din gărzi.

Partea fixă este reprezentată de salariul de bază, stabilit la 1 ianuarie 2013, iar cea varaiabilă se calculează raportat la pregătirea profesională, calitatea și cantitatea muncii, dar și fidelizarea muncii, se precizează în proiect.

Medicul care are un singur loc de muncă, și anume spitalul public, poate obține venituri suplimentare acordând consultații în amubulatoriul unității sanitare sau în sistem de internare de zi.

Pacienții care își exprimă în scris dorința de a fi tratați de un anumit medic dintr-o anumită unitate sanitară publică vor plăti o sumă ce va fi stabilită de conducerea spitalului, dar care nu poate depăși 1.500 de lei pentru internare și 150 de lei pentru consultație, potrivit proiectului.

Medicii ar putea primi 70% din suma pe care o plătește pacientul la spital

Totodată, conducerea spitalului asigură faptul că nicio secție nu are mai mult de 20 la sută din capacitate ocupată de pacienții proprii ai medicilor din secția respectivă. Totodată, conform proiectului, un medic nu poate ocupa cu propriii pacienți mai mult de 10 la sută din secție.

Plata pentru internare în grija medicului dorit sau pentru consultație în ambulatoriu preferențială se face direct la casieria spitalului.

Banii plătiți de pacient vor fi distribuți astfel: 70 la sută medicului care conduce procesul terapeutic, 20 la sută personalului implicat în îngrijirea pacientului respectiv și 10 la sută unității sanitare.

Plățile obținute din această taxă se distribuie de către conducerea spitalului personalului din secție care nu are drept la pacienți proprii, precum personalului sanitar mediu și auxiliar, fie lunar, fie trimestrial, sub forma de prime impozitate conform legii, la propunerea șefului secției.

Conform aceluiași proiect, conducerea unității încheie un contract de muncă suplimentar cu medicii care au dreptul la pacienți proprii, în care se stipulează prevederile legale și clauzele obligatorii, precum și condițiile de despăgubire în cazul nerespectării prevederilor legale.

În cazul intervențiiilor chirurgicale, medicului anestezist îi revine cel puțin 20 la sută din totalul taxei plătite de pacient, care se deduce din procentul cuvenit medicului care conduce procesul terapeutic, cuantumul fiind stabilit de comun acord cu medicul chirurg și cu conducerea spitalului, se mai arată în proiect.

Reacția ministerului Sănătății cu privire la noul proiect

Referitor la acest proiect, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat marți, pentru Mediafax, că la nivelul instituției pe care o conduce nu există, în acest moment, niciun proiect asumat, dar că „în circulație” sunt mai multe variante de lucru.

„În acest moment, există mai multe variante de lucru pe tema salarizării medicilor în funcție de performanță, neexistând niciun proiect asumat de Ministerul Sănătății. Toate variantele de lucru se discută împreună cu organizațiile de medici și pacienți, care sunt partenerii Ministerului în elaborarea tuturor măsurilor legislative din domeniul sănătății”, s-a arătat, în același context, într-un comunicat al Ministerului Sănătății (MS).

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, pentru Mediafax, că plata unei taxe de către pacienții care vor să se interneze numai la un anumit medic dintr-un anumit spital este o discuție mai veche, de cel puțin patru-cinci ani, valoarea sumelor fiind încă în discuție.

„Discuțiile pe baza acestui proiect sunt cam în felul următor. Un chirurg X poate face, într-o zi, un număr oarecare de operații, să zicem patru. Un pacient vrea, însă, să fie operat urgent numai de acest X. Atunci, pacientul va plăti o anumită sumă, există o variantă cu cel mult 1.500 de lei, și va fi operat de către medicul X după ce acesta și-a terminat intervențiile programate”, a mai spus președintele CMR.

Potrivit profesorului Astărăstoae, proiectul de act normativ este încă în lucru.

În aprilie, Eugen Nicolăescu spunea, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată de Pro TV, că salariul de bază al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, însă, printr-o nouă lege ce ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.

Nicolăescu a precizat atunci că proiectul actului normativ respectiv vizează „excluderea medicului din sistem bugetar”, adică acesta „să nu mai fie funcționar public și să trăiască cu grila respectivă”.

MASTERCHEF. Aida Parașcan, primele declarații după ce a câștigat concursul: „Vreau să am o emisiune”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...